Interactief leesboek

Gepubliceerd op 9 juli 2024 om 11:48

Lees-Game

Los jij het mysterie op met Sherlock Holmes?

 

Oorspronkelijke titel: a scandal in Bohemia

Bewerking: Helene Bakker en Eenvoudig Communiceren

Redactie en Vormgeving: Eenvoudig Communiceren

Beeld: Shutterstock AI

Uitgeverij: Eenvoudig Communiceren, Amsterdam

 

Stimuleren tot lezen

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren draagt op allerlei leesniveaus en voor alle doelgroepen bij aan het bevorderen van leesplezier. Met haar grote variatie aan boeken worden zowel jongeren als volwassenen gestimuleerd te oefenen met lezen.

Hoe kun je leerlingen met een laag taalniveau stimuleren om te lezen? vroegen ze zich af. Simpel: met het nieuwe interactieve boek Lees-Game!

Deze uitgave is een bewerking op ‘Een schandaal in Bohemen’

 

Een schandaal in Bohemen

Wie kent hen niet: Sherlock Holmes de beroemde Engelse detective en zijn goede vriend Watson. Beiden personages zijn ondanks dat ze niet echt hebben bestaan door de geloofwaardigheid van de schrijver en de goed opgeloste verhalen over de hele wereld beroemd gemaakt. In Lees-Game duiken de lezers in een bewerking van ‘Een schandaal in Bohemen’ van Arthur Conan Doyle.

Wanneer een mysterieuze man bij Sherlock aanklopt moet hij met zijn vriend een foto zien te bemachtigen, want als de foto in verkeerde handen terechtkomt kan er zelfs een oorlog uitbreken. Het verhaal kent een verrassend open eind wat vraagt om een vervolg.

 

De game

Dit boek is ontwikkeld voor leerlingen op het praktijkonderwijs, vmbo, in de bovenbouw van PO en op zomerscholen. Het is aan de leerlingen/lezers om met elkaar het mysterie op te lossen. Door de tekst te lezen, raadsels te beantwoorden en terug te blikken op de vorige bladzijden, worden ze op weg geholpen.

Daarnaast kunnen ze individueel punten scoren. Met voorlezen en bij elk goed antwoord win je een punt. Na 11 rondes is duidelijk wie van de leerlingen de winnaar is van Sherlock Holmes Lees-Game.

 

Samen lezen

Het verhaal, de vormgeving, het gebruik van geluidtechniek en de tekst in theaterlezen-stijl nodigt uit om met de klas aan de gang te gaan. Er zitten grote en kleine rollen in die aan het begin al worden aangegeven. Een voordeel bij theaterlezen is dat veel kinderen hierdoor mee- lezen. Ook verrijkt Lees-Game de woordenschat, verhoogt het de concentratie en door terug te blikken en vragen te beantwoorden daagt het uit tot begrijpend lezen.

 

Tips:

Achterin vind je een woordenlijst met woorden die in de tekst onderstreept zijn. Deze bladzijde kun je kopiëren en tijdens het lezen erbij houden of vooraf met de groep doornemen.

Niet alleen op school, zomerkamp of tijdens Taalcafé kun je Lees-Game met de groep lezen. Ook als gezin op vakantie, lekker knus in de tent of caravan kun je de rollen verdelen en met elkaar het mysterie proberen op te lossen.

En wat dacht je ervan om met elkaar een vervolg verhaal te schrijven?

 

© Shelly Roso

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.