Frida's koele klimaatboek
Tekst: Frank Pollet & Moniek Vermeulen
Illustraties gemaakt door: Jurgen Walschot
Uitgeverij: De Eenhoorn bvba
Factchecker: Samuel Helsen - Klimaatwetenschapper KU Leuven
Frida's koele klimaatboek
Tegenwoordig zit het schrijven van een verhaal verpakt in een werkstuk, een brief, een dagboek, het schrijven in een schrift, een spreekbeurt of anders.
In dit boek is het informatief verhaal verpakt in het schrijven van een werkje voor het vak Nederlands. De meester gaf de kinderen de opdracht een werkje te maken over de klimaatopwarming.
Frida's eerste reactie is: 'O, makkie. Ik surf wat op internet, knip, plak en klaar. Echter, zoals we allen weten kan het ook zo zijn, dat als je eenmaal met je werkje of een onderwerp bezig gaat, er veel meer over te lezen en te ontdekken valt en dat je mee wordt genomen in iets waar je je nooit eerder in hebt verdiept.
Dit is bij Frida het geval. Daardoor heeft dit boek 34 hoofdstukken en gaat het diep in op de grootste problematiek van deze tijd; opwarming van het klimaat, onze aarde door broeikasgassen.
Het Greta Thunberg effect
Het Greta Thunberg effect = het is bewezen dat ouders van kinderen die les kregen in klimaatverandering zich vaak meer zorgen maken over de opwarming van de aarde, dan ouders waarvan de kinderen geen les in klimaatopwarming hebben gehad.
Hoewel ik geen ouder ben maar de hoofdpersoon van dit boek wel een kind is, dat via internet lessen krijgt in klimaatverandering, werkte het G.T. effect bij mij wel.
Natuurlijk wist ik het één en ander over de klimaatopwarming en hoe ik met mijn leefstijl beter kan zorgen voor ons milieu. Toch zette het werkje mij opnieuw aan het denken. Allerlei zaken worden er namelijk in beschreven, belicht en uitgewerkt; van de dagelijkse handelingen en -dingen die we kopen, gebruiken, weggooien, verspillen, als ook onze jaarlijkse vakantie-uitjes, het kopen van klimaat/milieuvriendelijkere auto, het wel/niet bewust zijn van de hoeveelheid kinderen die we op de wereld zetten en wat dit doet met ons milieu...
Ook de impact van grote bedrijven wordt erin meegenomen, want zij zijn nog steeds de grootste vervuilers en de grootste veroorzakers van de klimaatopwarming. Dit maakt niet dat ons doen en laten geen impact heeft en we daardoor gewoon door kunnen gaan met het belasten van het milieu. Een bedrijf kan namelijk alleen bestaan, als de vraag om productie blijft en de CO2uitstoot kosten niet opgeschroefd worden.
Beeldende berekeningen
Ondanks dat er veel informatie en berekeningen instaan, vind ik het boek wel duidelijk en toegankelijk voor kinderen vanaf groep 6. Dit omdat de berekeningen in beeld worden gebracht via de illustraties, als ook door het gebruik van vergelijkingen zoals: ''Door spullen te schenken of tweedehands te kopen stoten we elk jaar 733.000 ton CO2 minder uit. Dat is evenveel als de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 22.000 auto's.''
Het is ook zeker een boek waarbij ouders met kinderen, leerkrachten met de groep, begeleiders op de bso of in de jeugdzorg kunnen bespreken wat zij met elkaar kunnen doen om het milieu minder te belasten en hoe zij met elkaar kunnen meehelpen om ons klimaat voor een catastrofe te redden?
Hierdoor laten we aan onze/de kinderen zien dat we hun toekomst serieus nemen en dat is wat zowel Greta Thunberg, als ook Frida en andere jongeren uitdrukkelijk van ons eisen!
© Shelly Roso
Reactie plaatsen
Reacties